#20 - De Vacature Podcast
[00:00.8]
Welkom bij de recruiter aan het woord. Mijn naam is Joris Verhoeven. In deze podcast voer ik inspirerende gesprekken en deel mijn inzichten over het mooiste vak dat er is. Recruitment. Blijf luisteren en ontdek hoe jij het verschil kunt maken.
[00:19.6]
Hey, welkom. Ja, dankjewel. In het mooie Vught. Althans, ik vind het heel mooi. Nou, leuk om hier te zijn. Voor de eerste keer. We kennen elkaar via LinkedIn. Ja, ook nog. Toen we nog heel fanatiek waren. Ja, daar gaan we voor.
[00:35.2]
Maar Emiel, wil jij jezelf even kort voorstellen voor degenen die jou niet kennen? Ik kan me bijna niet voorstellen. Ik ben Emiel van Nassau. Ik werk als coördinator bij Werk in Gelderland. Dat is een samenwerkingsverband voor ruim 100 Gelderse overheden. Wij helpen alle organisaties op het gebied van de arbeidsmarktcommunicatie.
[00:52.9]
Daarnaast trekken we ook allerlei HR themaprojecten van de grond om organisaties te ondersteunen in het voorzien van personeel. Ja, leuk. En een van de projecten waardoor wij elkaar weer wat meer in het oog zijn gekomen voor Zeg Je Dat is de vacature podcast.
[01:08.9]
Ja, klopt. En daar wilde ik het vandaag met jou over hebben. Ja, dat vind ik ook heel leuk om te vertellen. Want daar ben jij mee begonnen, daar zijn wij mee begonnen op onze manier. Ja. En ik heb dat al vaker gezegd, mijn wens is om een sollicitant de keus te bieden of de keus te geven van ik wil de facturen lezen, ik wil hem zien of ik wil hem beluisteren.
[01:28.6]
Ja. En bij het beluisteren speelt podcast natuurlijk een hele belangrijke rol. Ja, zeker. En ik ben gewoon heel benieuwd naar jouw ervaringen, naar jouw resultaten, tips die je hebt voor ons en dus ook voor iedereen die luistert. Dus wat mij betreft gaan we het daarover hebben. Super, heel leuk om over te vertellen.
[01:44.6]
Ik schaaf de stoel even goed aan en dan ben ik er klaar voor. En maar vertel, want ik gaf jou aan wat mijn droom is om factures invulding te geven. Ik heb jou net ook ons nieuwe format laten zien, ons nieuwe template. Dat zag er goed uit. Dus die podcast gaat echt een prominente rol krijgen.
[02:01.3]
Maar wat moeten wij dan doen om die podcast ook echt goed weg te zetten? Wat is jouw... Voor mij is het belangrijkste uitgangspunt in de vacature podcast is dat het niet gaat om het feit dat je met een podcast zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Wat ik zie als waardetoevoeging van een vacature podcast is dat je de context van de vacature, de tekst, dat je die in beeld gaat brengen.
[02:24.4]
Dus dat mensen die geïnteresseerd zijn in een vacature meer achtergrondinformatie kunnen krijgen over de organisatie, de cultuur, de mensen. En met een podcast kun je een andere nuance en kun je een beter beeld geven van de achtergrond van de vacature.
[02:39.8]
Dus ik zie het als een aanvulling op de tekst waarin de kandidaten die geïnteresseerd zijn of getriggerd zijn door de tekst meer verdieping kunnen maken op de vacature. Waardoor ze dus ook beter zelfselectie kunnen toepassen. en afwegingen kunnen maken en goed kunnen voorbereiden in het schrijven van een brief dan wel cv of het informeel kennismaken zodat je voorbereid daarnaartoe gaat.
[03:06.3]
Oké, dus jij geeft heel duidelijk aan het is een aanvulling op de bestaande vacature of de vacature zoals we hem hebben in tekst. Ik heb wel eens gehad dat mensen zeiden van ja hoe vaak is die podcast dan beluisterd en kijk of het er nou 100 zijn of 15 dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit.
[03:22.8]
Want dat zegt meer over hoe vaak de tekst bekeken is en hoeveel mensen echt geïnteresseerd zijn op basis van de tekst om een verdieping te maken. Dus mijn doel zou niet zijn om een heel groot netwerk op Spotify op te bouwen op basis van vacature podcast. Wat ik eigenlijk wil bereiken is dat we de kandidaten veel meer ondersteunen in het proces naar, past dit bij mij?
[03:42.5]
In het maken van de keuzes solliciteer ik wel of solliciteer ik niet. En dat draagt uiteindelijk bij in kwalitatief goede kandidaten. Kijk, als mensen zeggen ik heb hem geluisterd en het is niks voor mij, heb je volgens mij ook je doel behaald. Dus het gaat er gewoon veel meer om kwalitatief goede kandidaten en kandidaten te ondersteunen in de keuzes.
[04:03.9]
Zo zie ik hem. Oké, nou heel goed. Even terug naar, want we gaan daar even naar die resultaten en wat jij ook aangeeft van ik streef naar dat Niet naar een community of naar heel veel luisteraars, maar meer naar kwalitatieve sollicitanten. Maar jij noemde hem, je wilde de tekst in beeld brengen.
[04:21.1]
Dat vind ik dan wel heel leuk dat je dat noemt in het kader van een podcast. Maar neem je de podcast ook op? Ja. Visueel zeg maar? Ja, wat wij altijd doen is, wij hebben een podcast, wat ik al zei, als aanvulling op de tekst.
[04:36.2]
En van die podcast opnamen maken we altijd een korte video-impressie. Zodat de kandidaten ook een beeld krijgen van personen. Wie zitten daar nu? Hoe zien die eruit? Wat voor gevoel krijg ik daarbij? Maar ook laatst wat iemand tegen mij zei. Ik had een kandidaat gesproken die gesolliciteerd had.
[04:51.2]
Die zei, alleen de dynamiek al tussen die leidinggevende en die medewerker die bij jou aan tafel zaten. Dat gaf bij mij het beeld dat ik denk van daar wil ik werken. Want daar pas ik bij. Dus het is nog niet eens soms de beelden, maar ook de dynamiek in het gesprek. En de mensen die ze dus zien.
[05:08.0]
Dat geeft ze een gevoel. En dat gevoel dat is heel bepalend in wil ik daar werken. Wauw. Dus eigenlijk is het in mijn optiek zou het crucial eigenlijk een standaard element moeten worden in het sollicitatieproces. Ja, in de facturen.
[05:23.1]
En jij geeft aan de leidinggevende en de collega die dynamiek. Dus je zet altijd twee mensen bij jou aan tafel. Ik heb altijd de voorkeur voor minimaal twee gasten. Ja, je moet er ook geen vier hebben. Maar het gaat veel meer over dat iemand er zit die het werk doet. Dus een directe collega. Als dat kan, want dat is niet altijd zo.
[05:40.7]
En de leidinggevende van dat team. Want als kandidaat wil je gewoon weten waar kom ik te werken en met wie ga ik werken. En dat vind ik heel belangrijk om dat te laten zien. Ja, oké. Want die vakcollega die vind ik ook heel belangrijk. Op het moment dat wij een podcast opnemen dan is het eigenlijk met één persoon en dat is dan die naaste collega.
[06:00.2]
En we willen die hiring manager of die leidinggevende eigenlijk zo lang mogelijk uit beeld houden. Om mensen te beïnvloeden van solliciteer wel of solliciteer niet. Maar de dynamiek die je aangeeft, dat vind ik wel weer een hele goeie. Ja, kijk ik ben het met je eens. Uiteindelijk gaat het om de mensen die het werk doen. Want daar wil je een goed beeld van krijgen.
[06:16.4]
Daar ga je het gesprek over voeren. Maar ik vind een podcast in de dynamiek wel leuk als je dan met drie man zit. Dan krijg je interactie en die interactie is ook wat er op de werkvloer gebeurt. Dus dat kan een heel goed beeld geven, misschien soms ook niet, maar over het algemeen geeft het een goed beeld over waar kom ik dan terecht.
[06:34.6]
En dat is het gevoel. Dus wij zeggen ook altijd op de website van Werk in Gelderland van wij laten hun vacature tot leven komen. Maar dat is veel meer vanuit de gedachte dat ze zich kunnen verplaatsen in wat gebeurt daar allemaal? Waarom is die überhaupt ontstaan? Hoe is die cultuur daar? En past dat bij mij?
[06:50.8]
Ja, gaaf. En dus heb je twee collega's die dan bij jou aan tafel zitten. Laat je hen een bepaalde voorbereiding doen of hoe komen ze bij jou aan tafel? We hebben een pilot gedaan, een van de eerste podcast die we maakten. Daar schreef ik alles uit.
[07:06.8]
Ik was helemaal, ja, echt wel een goede voorbereiding. We scripten niet, maar het zou heel fijn zijn als je dit vertelt. Nou ja, meer of meer van welke punten komen onder de aandacht? Welke vragen ga ik stellen? En ik merkte gewoon dat het eigenlijk niet werkt. Het is veel leuker om, en dat is wat ik nu doe, drie hoofdthema's bepalen.
[07:24.6]
Want ik ga vooraf wel even in gesprek om ze mee te nemen. Hoe werkt het? Wat wordt er van je verwacht? Wat gaat er allemaal op je afkomen? Want mensen vinden het ook spannend. Maar dan ga ik gewoon het gesprek in algemene zinnen aan. En dan komt die interactie komt vanzelf. Leuk om de verdiepende vragen te stellen.
[07:40.6]
Dus ja, goed voorbereiden, maar niet alles uitschrijven. Dat werkt niet. En zij krijgen jou vooraf de vragen die jij gaat stellen? Ja, ik vertel op hoofdlijnen zeg ik van dit zijn de drie thema's en ik zoom altijd in op cultuur, organisatie en nog specifieke arbeidsvoorwaarden die van licht van belang zijn.
[08:02.3]
Daar zoomen we met name op in en de verdiepende thema's die in de gesprekken naar voren komen. Cultuur, organisatie en voorwaarden. Dat vind ik wel heel mooi, want er wordt dus weinig over de vacature zelf gesproken. Ja, maar dat staat in de tekst. Oké. Ik denk, je hoeft niet te herhalen wat in de tekst staat.
[08:19.6]
Wat ik wel interessant vind als daar bepaalde woorden gebruikt worden. Ik had laatst een podcast en die stond in van vertrouwen is belangrijk, ja dan vraag ik wel wat is dat dan? Wat is dan vertrouwen voor jou als leidinggevende? Hoe zie je dat? Maar dat is cultuur. Dat is cultuur, ja. Maar dat zijn termen waarvan ik zeg, daar ben ik wel in geïnteresseerd hoe dat dan zit.
[08:37.5]
En soms ook wel is de drempel verlagend. Dus soms zie je ook dat er bepaalde eisen in de tekst zijn gesteld. En als je dan de verdieping maakt, het gesprek, dan zie je ook dat de leidinggevende zegt, ja maar Als je nou in plaats van 30 uur ook 28 uur kan komen werken of 24 uur, dan ben je ook welkom.
[08:53.4]
Dus dan zie je ook dat je ook wel weer wat nuances weghaalt die in de tekst staan. Ik vind het wel interessant, want je gaf hem in het begin ook al aan van ze kunnen allemaal de vacature lezen, dus de podcast moet echt aanvullend zijn op de tekst die te lezen is.
[09:10.9]
Vandaar dat je zegt cultuur, organisatie en voorwaarden. Even advocaat van de duivel, nu zijn bij jou op de website een vacature werkvoorbereider en nog een andere vacature aan podcast aanhangt. Maar stel dat je op één afdeling drie verschillende vacatures hebt, dan zou je eigenlijk één podcast kunnen gebruiken omdat het gaat over cultuur, Ja, dat zou kunnen.
[09:31.7]
We zoomen wel in op de vakculturen zelf qua titel en we benoemen wel wat er speelt. Maar als het dezelfde rol is, dan kun je hem vaker gebruiken, mits de mensen er nog werken en mits het niet te lang duurt, want de cultuur is ook aan verandering onderheving. Dus het is ook belangrijk van wat vinden mensen belangrijk en hoe doen we dat nu?
[09:48.8]
Maar dat kan. Dat zou kunnen. Maar het heeft niets aan volken. In principe wil jij per vacature een eigen podcast maken. Ja, ik vind het eigenlijk iets wat op maat is, maar dat geldt ook voor een tekst. Maar de praktijk is ook vaak dat heel veel recruiters ook wel gewoon snel schakelen en tekst dan gewoon hergebruiken. Ik zeg niet dat dat de manier is, maar het gebeurt wel.
[10:06.4]
Maar dan zou je in deze context ook een podcast kunnen gebruiken. Kijk, als het allemaal redelijk dicht in de tijd op elkaar zit en de situatie is hetzelfde, dan is dat in de basis natuurlijk niet vreemd. Maar we weten als geen ander, als recruiters weet je ook, dat als je goed doorvraagt, er altijd een andere context in de vacature zit.
[10:23.7]
Het werk is nooit hetzelfde. En dat is ook bij elke organisatie anders. En elke identiteit van organisatie of een team is ook anders. Dus zolang dat hetzelfde is, kun je hem gebruiken. Maar ik zie dat eigenlijk in de praktijk niet gebeuren. Maar ik vind het een mooie dat die echt aanvullend moet staan.
[10:42.0]
Dat is ook eentje om voor ons om mee te nemen. Wat jij ook aangaf bij dat template. Beluister de vacature eigenlijk. Is het, luister je de achtergronden van de vacature? Of luister je naar de cultuur? Misschien dat de toekomst ooit verandert. Dat het een podcast wordt waarin je in de tekst nog wat na kan lezen.
[10:57.5]
Misschien is dat, dat zou kunnen. Dat zou helemaal mooi zijn. Maar zoals ik hem nu zie, denk ik dat dit nu beter werkt. Ook in het vinden van de vacatures. Dus misschien is dat nog een weg naar de toekomst. Maar ik denk voor nu dat dit, in ieder geval mij bevalt dit erg goed.
[11:13.1]
Ja, ik ben het 100% mee eens. Het moet aanvullend zijn. Maar is het dan niet een idee om een podcast te maken met die aanvullende informatie over cultuur, organisatie en voorwaarden en dat je dan bijvoorbeeld ook als recruiter de vacature nog voorleest in een of dezelfde podcast aan het einde of een aparte podcast als iemand bijvoorbeeld in de trein zit.
[11:33.5]
Dat zie je tegenwoordig ook veel gebeuren. Dat ze in het openbaar vervoer zitten of ze zijn aan het hardlopen of ze willen dingen horen. Dat ze dan ook de facturen kunnen beluisteren, letterlijk de facturen. Zo heb ik eerlijk gezegd nog nooit naar gekeken. Ik vind het op zich wel interessant. Het is ook interessant voor de doelgroep die je wil bereiken.
[11:49.6]
De sportieve doelgroep die onder het sporten luistert. Doe maar wat. Maar misschien ook mensen die slecht kunnen zien. Dus vanuit een stukje inclusie is het misschien ook wel een waardevolle tool. Maar technisch gezien zijn er natuurlijk al heel veel programma's die een tekst op kunnen lezen. Ja, dat klopt.
[12:05.2]
Ik weet niet of dit er iets toevoegt. Ja, ik weet het niet. Ik zou het eens moeten proberen. Wat we zouden kunnen proberen is dat we de cultuurorganisatie en voorwaarden als soort van main voor de podcast houden. En dat we dan in de introductie bijvoorbeeld zeggen vanaf 15 minuten en 33 seconden lezen wij de vacature voor.
[12:24.1]
Ja, dat kan ook. Dat je hem op die manier Nou, we moeten maar eens... Ik vind het wel... Het valt er mooi uit. Ja, maar ik vind wel... Ik vind die aanvulling... Ik wist het wel, hè. En natuurlijk beseft... Maar zo hebben wij hem nog niet ingezet. Als wij hem nu inzetten, gaan we ook daar...
[12:39.2]
We gaan in op de sfeer en op de cultuur. En wat voor grappen worden er gelachen en dat soort dingen. Ja, maar dat doe ik ook, hè. Dus dat zijn de thema's die op bod komen. De borreltjes en de PV-uitjes. En gaan jullie wandelen in de pauze? En hebben jullie... Ja, hebben jullie lol met de afdeling? Maar dat is ook cultuur.
[12:55.3]
Dat is ook hoe werken we met elkaar. Ja, nou die vraag stellen wij ook. En wat is nou aan deze rol anders dan een vergelijkbare rol bij een concurrerend bedrijf? Maar we hebben het ook wel echt over de drie belangrijkste taken die iemand moet doen. Dus wij combineren het zeg maar.
[13:12.5]
Maar als we het helemaal lostrekken... Soms zit het ook wel bij elkaar, maar de focus bij ons ligt veel meer over die context. Maar er komen natuurlijk ook wel dingen aan bod van wat is nou echt een uitdaging in deze rol? Waar word je mee geconfronteerd als je start?
[13:28.5]
Dat heb je ook als je de vakcollega en de leidinggevende bij elkaar zit. Alleen, ik wil een podcast niet langer maken dan een half uur. Dat is wat wij altijd als uitgangspunt hanteren. En dan moet je ook keuzes maken. En ik denk, ja, in de tekst staat letterlijk wat er moet gebeuren. Maar het verhaal daarachter, dat wil je nog horen.
[13:44.5]
Dus zo benaderen wij hem. Verwijs je daar ook in het moment dat je de podcast begint voor de achtergrondinformatie of voor de gedetailleerde info over de rol? Lees de vacature? Nee, we hebben de vacature tekst en in die tekst komt gewoon een zin te staan waarin van wil je meer achtergrond over de vacature?
[14:04.8]
dan naar deze podcast en dan zetten we met een hyperlink komt die in de tekst te staan en daarnaast dat doen dan de organisaties die bij ons die podcast afnemen en die plaatsen hem dan op Werk in Gelderland met die link erin en wat wij nog vanuit Werk in Gelderland doen is dat we op LinkedIn vanuit ons bedrijfsaccount de videopodcast met de link naar de tekst en de podcast delen.
[14:23.7]
Dus dan heb je extra bereik. We hebben toch behoorlijk wat volgers inmiddels opgebouwd dus dan heb je ook een direct doelgroep die je bereikt en dat levert heel veel reacties op.
[14:40.2]
Mensen komen naar jullie studio of de collega's komen naar jullie studio of gaan jullie bij de collega's op de afdeling opnemen? Nee, we hebben een studio en daar nodigen we iedereen uit. Ze ontvangen we daar ook en we hebben een vaste plek waar we dat doen. Zijn er ook andere mogelijkheden om hem op te nemen?
[14:56.6]
Het zijn meerdere gemeenten toch? Ze moeten er dus altijd voor reizen om naar jullie toe te komen. Je kunt theoretisch, dat heb jij ook met dit systeem, een telefoon met bluetooth verbinding maken. Dus je kunt ook over de lijn communiceren, maar de kluidskwaliteit wordt gewoon minder. Hetzelfde geldt dat je het op een afstand via Teams doet.
[15:13.5]
We hebben het wel eens gedaan, maar we hebben gezegd ja ik vind het gewoon niet echt bijdragen aan de kwaliteit. Dus we kiezen ervoor om het alleen op deze manier te doen. Dus het is fysiek en anders niet. Maar het is een keuze. De eerste heb je ingezet.
[15:28.6]
We hebben zeven podcasts gedraaid. De pilot is nu afgerond. Ik ben nu aan het evalueren. Dus we zitten op het juiste moment. En de reacties zijn, moet ik gewoon heel eerlijk zijn, verschillend. Dus we hebben een aantal functies die echt krap te beroepen zijn.
[15:45.2]
Dat zijn de civiel technische functies bijvoorbeeld. Daar, of de technische functies in de algemene zin, daar hebben we nog niet in alle gevallen succesvol kunnen invullen. Maar andere functies weer wel. En wat mij opvalt is, kijk de vacature podcast aan zich is niet het instrument, het is geen wondemiddel.
[16:05.2]
Het is niet het middel om kandidaten aan te trekken. Het is iets wat bijdraagt in positieve zin in het proces. maar net zo goed als dat je iemand ontvangt op een goede manier en het gesprek op een goede manier voert. Hoe succesvoller dat totaalplaatje is, hoe beter het natuurlijk wordt in je werving.
[16:26.1]
Dus ik zeg ook altijd van heb niet de illusie dat je hier nu gelijk alles mee invult, maar het is wel een hele goede bijdrage in het proces waardoor je tot succesvolle invulling kunt komen. En die hebben we echt hele mooie voorbeelden gehad. Ik had een gemeente waarbij ze extern aan het werven waren en een interne kandidaat uiteindelijk aangenomen is.
[16:47.6]
Die in eerste instantie dacht, dit is het niet voor mij. Maar de podcast ging luisteren en toen dacht ik van ja. Dit is op mijn lijf geschreven en die heeft gereageerd en die is aangenomen. Dus je ziet ook gewoon dat ook intern mensen geen goed beeld van teksten vaak hebben en dat het gewoon dus enorm kan helpen om met een podcast het verhaal te vertellen.
[17:09.9]
Ja, die zei ook tegen mij van ja, ik hoorde daar bepaalde nuances in dat gesprek, want ik zag best wel complexiteit in die functie, maar dat werd goed uitgelegd. En toen dacht ik, oh, als dat op die manier kan en die ruimte wordt ook geboden, dan zie ik dat wel zitten. Echt drie FTE, drie schaarste functies, dezelfde rollen, alle drie ingevuld.
[17:28.7]
Wauw. Twee extern, één intern. En management functies hebben we voorbeelden van, waarin de kandidaat ook in de gesprekken aangeeft van ja, ik vond het zo fijn om dat te luisteren. Dat gaf een veel beter beeld. Als je dat dan combineert nog met een informele kennismaking, dus dat je als kandidaat een kop koffie mag komen drinken voordat je solliciteert.
[17:50.3]
Dat is wat ik bedoel met een succesvol traject. Dan ga je gewoon echt wel slagen maken als organisatie. Wordt iemand ook uitgenodigd om informele kennis te maken in de podcast? Heb ik wel een paar keer gedaan in de zin van de vraag gesteld van is het mogelijk om en dan heeft de leiding gegeven nou ja prima je mag komen mag je een dag meelopen whatever dat kan.
[18:08.9]
Nou dan vermelden we dat ook heel expliciet. Als het niet kan of geen opties dan ga ik er op die manier natuurlijk niet bij. Wat zijn de bezwaren voor hiringmanager, voor collega's? een informeel kennismaker niet in te zetten? Vaak het beeld van tijd.
[18:25.2]
Want dan moeten we met iedereen in gesprek, maar dan geef ik ook wel eens het voorbeeld van ja, maar dan ga je toch gewoon één uur lang met een hele groep koffie drinken. Wat is een uur tijd in zo'n proces? Dus het is ook dat ze nog niet goed ook altijd doorzien van wat de mogelijkheden zijn. We overzien ook niet dat het ook eigenlijk niet zo heel veel tijd kost.
[18:41.8]
Want niet alle sollicitanten willen van tevoren informeel kennis maken. Dat ook. En informeel kennis maken kan op heel veel manieren. Want de ene kandidaat vindt het prima om dat via Teams te doen. De andere vindt het leuk om daadwerkelijk langs te komen. Dus daar zitten ook nog verschillen in. Maar ik zeg altijd maar zo, hoe meer tijd je in de voorkant investeert, je verdient het aan de achterkant drie keer zo hard terug.
[18:59.8]
Ja, dat is heel simpel. Alleen vaak is de hectiek leidend en dan maken we andere keuzes. Maar die zie je ook terug in de resultaten. En dat is natuurlijk ook de grootste uitdaging van recruiters om daarop te anticiperen. Ja, leuk.
[19:14.9]
Je hebt er dus nu zeven opgenomen. Verschillende reacties, maar je hebt net wel echt een paar succes stories heb je genoemd. Als je een aantal reacties mag quoten zeg maar. Welke zijn jou het meest bijgebleven qua reactie?
[19:32.0]
Wat ik heel mooi vond is de dynamiek wat ik zei tussen leidinggevende en medewerker. Dat dat iets aangeeft over hoe men met elkaar omgaat, hoe men met elkaar werkt. Alleen al dat gesprek tussen die twee in die podcast. Maar ook de informatie over hoe samenwerking plaatsvindt.
[19:47.8]
Om te kunnen bepalen of het bij je past als medewerker. Dat geeft een, ja dat is echt gevoel. Je zit echt op gevoel met zo'n podcast. En dat krijg je ook terug van mensen die me luisteren? Ja, ik heb kandidaten gesproken die aangenomen zijn en ik heb kandidaten gesproken die niet aangenomen zijn, maar ze waren allemaal positief.
[20:03.9]
Het heeft gewoon een goed beeld gegeven. Ik heb er bewuste keuzes in kunnen maken en het heeft me enorm geholpen om te bepalen of het iets voor mij is of niet. Het heeft bijgedragen in de zelfselectie en de manier waarop ik gesolliciteerd heb. Dus dat is echt top. Dus los van resultaten, alleen al voor kandidaten is het echt een toegevoegde waarde.
[20:22.8]
Heel mooi. En als je dan naar de reacties gaat beluisteren waar je lering uit kunt halen, welke reacties zijn dat dan? Tijd en spoed. Dus je ziet soms dat we onder druk een podcast opnemen omdat het allemaal snel moet en de beschikbaarheid van managers is ook niet altijd even handig.
[20:40.1]
Dat is soms lastig en dan wordt er iemand anders naar voren geschoven die dan komt. En op zich heb je daar een prima verhaal mee. Maar dan wordt er achteraf gezegd, ja als ik je toch nog eens terugluister was het toch handiger geweest dat. Dus goede voorbereiding is heel belangrijk. Maar ook de mensen die je aan tafel zet.
[20:55.8]
Maar krijg je dat dan ook terug van de sollicitanten? Nee, dat krijg je terug van de opdachtgevers. En die stikken dan hand in eigen boezem. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je gewoon wel met elkaar goed voorbereidt in de zin van wat willen we ermee bereiken. Dus ik heb altijd een kort gesprekje van wat zijn nou thema's die je aan bod wil hebben.
[21:11.7]
Wat is nou echt belangrijk in deze vacature voordat we daarmee aan de slag gaan. Andere opdrachtgevers hebben ook de podcast meegestuurd met het uitnodigen van kandidaten op gesprek. Dus mochten ze niet geluisterd hebben, dan krijgen ze nog een keer de gelegenheid om voordat ze op gesprek komen het eerste gesprek ook kunnen luisteren.
[21:29.5]
Dat beeld krijgen. Dus je ziet ook al wel dat het, daar heb ik het eigenlijk nooit voor bedacht, maar je ziet al wel dat het verder gaat. En dat is ook heel waardevol. Dus ja, kandidaten zijn over het algemeen heel enthousiast.
[21:45.2]
En qua lering gaf je tijd en spoed aan en dat je de juiste persoon aan tafel zet. Zijn er nog andere? Van kandidaten zelf niet. Ik heb heel vaak gevraagd, ik kom ook eens met kritiek, weet je, want daar kan ik van leren.
[22:00.9]
Maar eigenlijk is het er niet. Ik heb ook niet gehad, alle aspecten die ze belangrijk vonden, die kwamen aan bod. Ik heb nog gevraagd, mis je iets of zo? Nee, ik mis niks. Dus daar zijn we heel tevreden over. Als jij nou vandaag nog een telefoontje krijgt van een van de opdrachtgevers die zegt van ik wil graag komende woensdag een podcast opnemen.
[22:21.2]
Ik heb de juiste collega, een vakcollega en de leidinggevende die heb ik beschikbaar.
[22:29.7]
Hoe bereid jij jezelf voor om dan een goede podcast neer te zetten? Even voor de luisteraars. Ik lees de tekst. Daar begin ik mee. Dan heb ik een voorbereidend overleg met de manager of de recruiter of beide. En dan zeg ik van wat is er aan de hand?
[22:46.7]
Is het niet gelukt? Waarom jullie deze podcast maken? Wat houdt deze functie nou in? Waarom wil ik überhaupt bij jullie werken? Dat soort vragen ga ik heel kritisch stellen. Dan gaan ze zelf ook nadenken veel meer over het belang van en hoe onderscheidend het is ten opzichte van andere dingen. Dus dan voer jij een gesprek als zijnde de recruiter.
[23:04.0]
Ja, je bent een soort vacature analyse aan het maken. Maar ik ga niet zo ver als een recruiter, maar ik probeer het beeld helder te krijgen. Waar zit de spanning, waar zit de druk, wat speelt er echt. En dan ga ik aan de hand daarvan maak ik gewoon een soort drie lijnen van de voorbereiding van het gesprek.
[23:19.4]
Die werk ik uit, heel kort, dus een half aviertje van voorstellen, introductie en dan deze thema's. En die sluiten aan bij de eerder genoemde punten. Bijvoorbeeld voorstellen, introductie. Zoomen we in op de context van de vacaturen, het team, de cultuur, de samenwerking en ook arbeidsvoorwaarden.
[23:40.2]
Afhankelijk van waar een organisatie is gevestigd is het soms heel interessant om te kijken hoe zit het met reiskostenvergoeding, woonwerk, openbaar vervoer. Daar zitten verschillen in bij gemeentelijke organisaties ook en andere overheidsorganisaties. Maar goed, als het goed bereikbaar is met de trein, is het ook handig om te weten, krijg ik dan mijn OV volledig vergoed, want dan is je bereik ook groter.
[24:02.1]
Dus dat neem ik mee in de context van het interview. En als ik dat soort elementen zie, dan haal ik die naar voren. Omdat dat onderscheidend is en dat ook mensen dan kunnen zien van, goh, wat is dat allemaal. Daar kunnen mensen op aanslaan. Precies. Dus locatie, bereikbaarheid, dat zijn wel dingen waar ik mee bezig ben.
[24:22.5]
Maar het kan ook over mantelzorg zijn, weet je. De balans, de ruimte om werk met privé te combineren, dat soort varianten. De EVP's, het is een marketingterm. Het is wel waarom mensen aanslaan op een vacature of niet.
[24:39.4]
Waarom wil ik daar werken? Wat maakt die organisatie en die functie uniek? En niet iedereen past bij elke organisatie en je wilt kandidaten helpen om dat voor zichzelf af te kunnen wegen. Dus het eerlijke verhaal vertellen. Oké, dus na dat voorbereidend gesprek met die hiring manager en de recruiter, dan maak je een analyse en een half A4'tje ter voorbereiding.
[25:05.0]
Die deel je ook met degene die... Ja, die stuur ik per mail en dan zeg ik, als je nog iets mist ofzo, geef het aan. En dan plan ik de podcast in en dan neem ik een half uur voor de podcast, drink een kop koffie. Kunnen mensen even wennen aan de microfoon en even aan de context. Dan maken we even kennis informeel, dat praat gewoon fijner.
[25:23.0]
En ik haal de drukte er even af, de spanning als die er is. En dan leg ik het een en ander uit. Het helpt ook al om heel vaak te zeggen dat het te bewerken is achteraf. Dus dat het nooit fout kan gaan. En dan voeren we gewoon een leuk gesprek. Gewoon zoals wij nu hier zitten met een kop koffie. En dan ga ik gewoon vanuit interesse vragen van wat houdt het in.
[25:39.8]
Ja, ook vaktermen waarvan ik denk wat houdt het in. Dat vraag ik dan gewoon. Want ook kandidaten weten niet altijd wat het is. Dus gewoon informeel het gesprek voeren over een hele leuke baan. En dan die tijd in de gataar van een half uur. Moet je daar scherp op zijn?
[25:55.8]
Nee, ik merk meestal wel dat er in het gesprek dat de dynamiek gaat op een gegeven moment af en dan is het ook tijd om af te ronden. Soms dan stoppen we en dan zeggen ze van ja, maar dit had ik nog willen benoemen. Neem ik gewoon nog de achterop en dat mixen we gewoon aan elkaar. Dat is ook geen probleem. Maar dan is het ook goed.
[26:11.9]
Mensen willen ook geen uur luisteren. Weet je, het gaat om de belangrijkste aspecten. En dan de call to action. Hoe sluit je een podcast af? In jullie geval? Wij hebben een intro en een outro ontwikkeld. Mijn collega is ook naast zijn baan als HR adviseur, is hij ook muziekproducer en die maakt de muziek erbij.
[26:32.6]
Dus we hebben dat allemaal zelf ontwikkeld. Oké, gaaf. En wat voor culture action is dat dan? Met name om ons te volgen op LinkedIn. Werk in Gelderland. We willen eigenlijk ook met het netwerk wat we daar opbouwen ook laten zien wat er is. En ook de activiteiten die we ontwikkelen.
[26:48.4]
Dus dat proberen we op die manier op te bouwen. En je ziet ook wel spontaan allerlei volgers op Spotify komen. Dus dat is ook wel grappig. Terwijl het eigenlijk niet eens onze bedoeling is. Je verwijst ze niet naar een pagina waarop ze kunnen solliciteren. Dat moet je echt vinden in de vacature, zeg maar. De link naar onze vacaturepagina werken Gelderlanden die zetten we in het LinkedIn bericht erbij.
[27:08.6]
Net zoals de link naar de podcast. En in de vacaturetekst zelf staat ook nog de link naar de podcast. Kijk, al die backlinks. Nou ja, je wil het mensen zo makkelijk mogelijk maken en uiteindelijk als ze geïnteresseerd zijn de mogelijkheid bieden om te luisteren. En dat moet je dus in de tekst doen.
[27:23.8]
Gaaf, leuk. Eventjes ter afsluiting, wat zou jij als iemand nu zit te luisteren en denkt van ja ik zit er al heel lang aan te denken om zo'n vacature podcast in te zetten. Wat zou jij ze willen meegeven waardoor ze echt gaan zeggen ik ga het inderdaad vanaf volgende week ook gewoon doen?
[27:40.8]
Ja, weet je, ik ben altijd groot voorstander van experimenteren. Ga het gewoon doen. En als het niet werkt, dan stel je bij. En als het helemaal niet werkt, dan stop je ermee. Wij merken dat het werkt. Het heeft een belangrijke toegevoegde waarde. Ik zie het ook als een verrijking van het dienstenpakket dat we aanbieden, maar vooral voor kandidaten.
[27:58.7]
En dan denk ik ja, wat wil je dan nog meer? Probeer. Ga gewoon aan de slag. Ga het gewoon doen. En ze hoeven niet meteen een professionele set aan te schaffen, denk ik. Het kan ook, wat jij zegt, via Teams. Het kan op je telefoon met bepaalde microfoontjes. Ja, met twee microfoontjes en een telefoon kun je natuurlijk ook een gesprek opnemen.
[28:16.6]
Ik vind het eigenlijk ook wel mooier dan de microfoons. Het is voor de geluidskwaliteit goed, maar volgens mij kun je straks prima zonder microfoons met die draadloze dingen werken. En dan zit je gewoon lekker aan de tafel om een leuk gesprek te voeren. Misschien nog wel op locatie bij de klant. Dat zou ook heel leuk zijn. Dat je de werkomgeving op die manier in beeld kan brengen.
[28:33.8]
Dat je het daar gaat opnemen. Maar dat is wel qua tijdsinvestering. Dan wordt het misschien wel een wat duurder verhaal. Dus het zijn ook keuzes die je moet maken. Maar dat zou ook heel mooi kunnen zijn. Ja, je inspireert me wel. Want de reden voor ons om het ook via Teams te doen is die tijdsinvestering met name voor de klanten.
[28:54.4]
Maar als je inderdaad die makkelijke microfoontjes hebt en je kunt met een telefoon het ook opnemen. En waarom zouden we dan ook niet in de auto springen en daar naartoe gaan? Ja, goed, dat hangt er vanaf wat de afstand is van jouw kant. Want van jou betekent dat ook wat. Maar het is natuurlijk wel heel leuk als je dat in beeld kunt brengen.
[29:13.3]
Ik ga nu ook starten met een vlog vacature als pilot. Dan gaan we binnenkort trainingen volgen in de regio en gaan we wat experimenten doen. Dan ga ik eens kijken of we het in beeld kunnen brengen op locatie. Iemand die iets vertelt over het werk. Dat zie je natuurlijk heel veel op TikTok al gebeuren.
[29:28.9]
Maar op LinkedIn zie je het eigenlijk helemaal niet. En ik vind het wel eens interessant om te kijken, kunnen we daar vanuit een recruitment insteek op LinkedIn ook iets in doen? Ook op de site, maar ook op de socials. Daar praat ik heel graag in een volgende podcast met jou over de vlog. Ja.
[29:45.8]
Dankjewel. Ik kijk naar de tijd. We zitten op 29 uur 51. Of uur, minuten. Dus we zitten mooi onder de 30 minuten. Heel erg dankjewel voor jouw komst. Graag gedaan. En wij hebben er sowieso iets aan. En ik ben ervan overtuigd dat degenen die deze podcast beluisteren er ook zeker iets aan hebben.
[30:00.9]
En ik hoop dat iedereen het ook gaat doen. Want het is niet alleen leuk om je te onderscheiden als recruiterbureau, maar ik denk dat het gewoon heel waardevol is voor de kandidaat. Absoluut. Dus gewoon doen. Dankjewel. Oké. Goede reis terug. Dankjewel. Heb jij een vraag over het proces? Of wil je gewoon insparren over het mooiste vak dat er is?
[30:19.1]
Neem dan gerust contact op met Joris via zijn site jorisbeverhoeven.nl. Let op de B naar Joris.
Makers en gasten
