#19 - Marketing Automation in Recruitment

[00:00.8]
Welkom bij De Recruiter aan het Woord. Mijn naam is Joris Verhoeven. In deze podcast voer ik inspirerende gesprekken en deel mijn inzichten over het mooiste wat er is. Recruitment. Blijf luisteren en ontdek hoe jij het verschil kunt maken.

[00:20.4]
Ja, daar zaten we lekker in, wat ik vergeten. om de podcast set aan te zetten. Nou, dat is de sfeer. Ja, zo is het, zo is het. Maar welkom Martijn. Ja, dankjewel. Leuk om... Jij bent mijn negentiende aflevering, zoals we net ook al zeiden, toen de racketknop nog niet aan stond.

[00:38.3]
En voor jou is dit jouw allereerste keer dat je een echte podcast opneemt. Ja, zeker. Dus ontzettend veel zin in en leuk om uitgenodigd te worden. Ja, super. Nou goed, wij kennen elkaar nu een jaar, ruim een jaar. Ja. Wij werken samen vanuit de Marketing Automation en ik vond het leuk om jou een keer uit te nodigen want ik heb eigenlijk een beetje een soort van haat-liefde verhouding met Marketing Automation en ik zou je uitleggen waarom.

[01:05.3]
Ik vind het gewoon Het is gewoon heel erg nodig om je database continu actief te houden. Maar ik word er zelf ook wel een beetje zenuwachtig van als ik weer een bericht binnenkrijg en dat ik dan zie dat het een geautomatiseerd bericht is.

[01:20.5]
En ik kan me voorstellen dat onze mensen die er binnenkrijgen dat gevoel ook hebben. Dus daarom dacht ik van hier gaan we gewoon eens geens over praten. Want hoe kunnen wij en hoe kunnen dus ook anderen het zo inzetten dat het ook echt voor ze gaat werken in plaats van dat het irritaties opwekt. Dus daarom vind ik het heel gaaf om met jou als expert daarin een half uurtje te praten.

[01:42.1]
Hopelijk binnen een half uurtje.

[01:47.9]
Ja, helemaal goed en een hele logische keuze, want ik word natuurlijk zelf ook overdonderd door allerlei berichten, zowel via e-mail als via LinkedIn, wat overduidelijk automation berichten zijn.

[02:04.1]
Dus zijn dat dan mensen die echt geïnteresseerd zijn in mij of met welke bedoelingen komen ze dan voorbij, zeg maar. eigenlijk al geen zin in. Nee, ik wou zeggen, wat doet dat met je haar? Maar je hebt er dan ook geen zin in. Nee, precies.

[02:19.5]
Dus wat dat betreft. En dat is ook hetgeen wat er gebeurt. En ik denk in recruitment helemaal. Er zijn veel recruitment bureaus. Er zijn veel mensen met deze rol. En dat betekent dus ook dat we natuurlijk allemaal ons best doen om die kandidaat te vinden, te bereiken en te binden en te boeien, et cetera.

[02:43.2]
Ja en als er dan tooling is die zeg maar als jij in het weekend gewoon thuis bent en niet aan het werk bent voor jou zeg maar soort van acquisitie doet of als je op vakantie bent of s'avonds ja dat is natuurlijk wel een fijn idee dat het gewoon 24-7 doorgaat.

[03:03.8]
Moet je het wel goed doen. Ik wou net zeggen, het moet wel goed gebeuren. En wanneer doe je het goed? Wat is jouw idee geweest en hoe bieden jullie het aan zodat het ook daadwerkelijk goed aangeboden kan worden? Wij zien dat heel veel bureaus en recruiters altijd gericht zijn op het verrijken van een groter netwerk, omdat ze dan meer kans hebben op een plaatsing.

[03:27.7]
Ze zijn eigenlijk continu linked in. aan het bestormen en voor het benaderen van nieuwe contacten of misschien bestaande contacten van hey, ben jij misschien nu wel beschikbaar? Ik heb iets leuks voor je. Merken dat met name bij bureaus of merken dat ook bij corporates? Die corporate wereld is natuurlijk enorm veranderd in de afgelopen jaren door recruiters, commerciële recruiters naar binnen te halen.

[03:48.5]
Dus daarin zie je dat ook veel meer naar voren komen. De bedrijven besteden veel meer budgetten en aandacht aan de employer branding. Dat moeten de recruits natuurlijk uitdragen. naar de talenten toe. Dus je ziet het bij beide, alleen de commerciële bureaus zijn iets verder daarin dan de corporate organisaties.

[04:06.1]
Want het heeft ook weer alles met budget en dergelijke te maken. Maar de reden echt dat wij zijn gestart is echt omdat we zeiden van het is doodzonde eigenlijk dat je dat je je database gewoon niet altijd goed gebruikt.

[04:21.1]
En we weten echt wel hoe vervelend en hoe uitdagend het is om de juiste data in je eigen database op te slaan. Ook al zijn er hele mooie ATS systemen en tooling en et cetera. Alleen de recruiter denkt eigenlijk altijd van ja, weet je, het gras is altijd groener bij de buren. Dus ik ga gewoon op zoek naar dat LinkedIn profiel of naar dat profiel op LinkedIn en kijk of ik het daar...

[04:42.1]
In plaats van dat hij kijkt in zijn reeds bestaande database. Precies. En er waren een aantal van onze relaties die zeiden van joh, ik zie op het whiteboard kandidaten staan die ik misschien vijf of zes jaar of een paar jaar geleden ook een keer geholpen heb in hun carrière met een mooie nieuwe baan.

[05:01.6]
En dan zie ik daarachter het budget wat het me heeft gekost om die kandidaat naar binnen te krijgen via LinkedIn of whatever. Google of whatever. En ja, dan denk ik, ja jongens, als je nou gewoon in het ATS had gekeken, dan had je gezien dat daar de kandidaat ook in had gestaan.

[05:18.2]
Dus dat was voor ons een aanleiding geweest om meer te kijken van hoe kunnen we onze database of de database van een ATS weer beter reactiveren, activeren, warm krijgen voor, nou ja, misschien een intake gesprek alleen al met een recruiter of consultant.

[05:37.6]
En daar leent Automation zich heel goed voor, omdat het eigenlijk ervoor zorgt dat je ja, je komt in beeld, maar uiteindelijk bepaalt de ontvanger wat hij ermee doet. Dus de ontvanger denkt nou, dit vind ik interessant, vind ik niet interessant.

[05:55.0]
En het heeft natuurlijk alles met content te maken die je natuurlijk op iemand afvuurt. Daar gaat het vaak mis. De berichten die jij krijgt staan vol met Ja, irritante berichten. We delen hetzelfde netwerk of dat soort goedkope berichten.

[06:13.5]
Dus de content waarop je iemand benadert is natuurlijk de essentie. Dat is heel belangrijk. Maar het gaat ook om je voorwerken. Wat heb je gedaan om je juiste segmentatie te maken? Wat heb je gedaan om goed te kijken naar de poolfactoren van iemand?

[06:30.7]
Dus wat triggert iemand? Dus als je goed segmenteert... Even een segmentatie, wat bedoel je daar precies mee? De laatste die nog nooit met een automation tool heeft gewerkt? Ja precies, dus stel dat ik het even plot op de huidige database.

[06:46.2]
Stel dat je zegt klanten van mij bijvoorbeeld die hebben een onderscheid gemaakt in hun ATS tussen topkandidaten en gewone kandidaten, even de achten en de negens, die je eigenlijk altijd kwijt kan. En de resten... Zo werken wij overigens niet, dus het is geen voorbeeld vanuit ons.

[07:03.2]
Maar zo heb ik even een voorbeeld. Dat is dan zeg maar hun eerste segmentatie. Dus ze hebben een groepje met topkandidaten. En ze hebben dus Automation zo ingericht dat als ze kandidaat, deze topkandidaat dus zes maanden geen contact heeft gehad met een medewerker van hun organisatie, dus een consultant of recruiter, Dan, dat wordt namelijk geregistreerd in het ATS, het laatste contactmoment.

[07:30.2]
Dan wordt er dus een melding gemaakt en zorgt er dan eigenlijk voor dat we gewoon een mailtje sturen, echt vanuit interesse, van hé beste kandidaat, beste Joris, we hebben elkaar een tijd geleden gesproken, we hebben een goed gesprek gehad. Hoe is het met je?

[07:46.8]
Zit je lekker op je plek? Of is het misschien een aanleiding om eens een keer even met elkaar te bellen? Alleen te bellen. Heel laagdrempelig. En dan zit Joris in dat segment wat jij noemt. Joris zit dan in dat segment van die topkandidaten. We hadden in de voorbespreking ook over een andere automation.

[08:05.7]
Heel veel automations worden per definitie geschaard onder de outreach of onder de externe communicatie. Maar het kan ook prima zo zijn dat je automation inzet om bijvoorbeeld intern mensen te attenderen op bepaalde activiteiten. Hoe dan?

[08:24.7]
Bijvoorbeeld een kandidaat is geplaatst of heeft een status aangenomen bijvoorbeeld in je ATS. Zoals we dat nu ook met Recrucian hebben gedaan bij jullie. En je zou dus heel goed kunnen zeggen van nou, we zetten een automation in die kijkt naar hoe lang is het geleden dat die status is veranderd, dat die ook aangenomen is gegaan.

[08:47.9]
En bijvoorbeeld na drie maanden informeren wij de kandidaat-eigenaar, de recruiter, even met een e-mailtje van, joh, drie maanden geleden is Joris gestart. Misschien is het even aanleiding om hem te bellen. En natuurlijk, de goede recruiters doen dat, hebben dat allemaal in hun agenda staan.

[09:05.2]
Maar er zijn er ook zat die dat vergeten. En hoe groter de organisatie, hoe minder controle je daarover hebt. Dus dat zou voor het management en voor je als eigenaar van een organisatie best wel gerustgevend kunnen zijn. Het ondersteunt jouw interne proces. Precies.

[09:21.9]
Ja, dus dan is het eigenlijk wat meer automation dan marketing automation. Maar goed, indirect is het natuurlijk wel een Blijft het marketing, omdat je natuurlijk zegt, beste consultant, je bent het visitekaartje van ons bedrijf. Zorg ervoor dat je even on topic blijft bij deze kandidaat.

[09:40.8]
Dat kun je natuurlijk ook bij relaties zo inrichten. Het is maar net een beetje hoe je dat wil. Dus wat we hebben gedacht is, hoe kunnen we de database van de kandidaten warmer maken, warmer houden, meer engaged houden met de organisatie Lefgroep.

[09:57.4]
Dat geldt ook voor de relaties. Je kunt ook je klanten daar natuurlijk in meenemen. Het hoeft niet altijd een marketingbeeldje naar buiten te zijn. En we hebben natuurlijk wat jij ook ervaart via LinkedIn, de berichten of via e-mail van die hele standaard dingen.

[10:15.2]
Jij vroeg me net, hoe doe je dat dan? Nou, ik zal in ieder geval zorgen voordat je überhaupt begint met een... En hoe doe je dat dan in de zin van, hoe zorg je dat je een goed bericht stuurt, dat je niet de ontvanger bereikt en die denkt van, doei, ik ga niet op zo'n automatisch gegenereerd bericht reageren, maar dat die getriggerd wordt.

[10:33.2]
Dat die echt getriggerd wordt. Dus hoe ik dat altijd doe is, Ik verdeel het in een aantal stappen en de laatste stap is pas de automation inrichten. Dus de rest zit allemaal in die voorbereiding. En de eerste stap is natuurlijk goed bedenken wat wil je bereiken?

[10:49.8]
Wat is het doel? Wil ik meer connecties of wil ik meer intakes of wil ik meer sales gesprekken? Dat is belangrijk. Je kunt niet alles op één hoop gooien. Dus echt het doel bereiken. Wat wil je bereiken? Dan ga je kijken van wat is het doelgroep? Dus de doelgroep, wie is het?

[11:07.0]
Die mag je eigenlijk zo klein mogelijk maken. Als ik het nu heb over LinkedIn outreach, wat veel recruiters ook gebruiken. Dus het benaderen van kandidaten of business to business contacten. Dan zou ik echt je segment zo klein mogelijk maken.

[11:23.4]
En dat zijn die berichten die je krijgt via LinkedIn. Als ik jou als klant wil bereiken en jij valt in mijn profiel.

[11:33.2]
Dan zou ik zeggen, ik pak bijvoorbeeld in de omgeving van Vught, alle eigenaren van bijvoorbeeld bureaus die werving en selectie of personeelszaken hebben als branche bij jouw bedrijf. Nou, dat is al een beetje lastig, want LinkedIn geeft niet alle goede informatie, maar oké, daar kun je je op segmenteren.

[11:53.3]
Start met max 100 leads in je segment. Nu noemden we LinkedIn even als voorbeeld, maar als we het even op ons betrekken, kun je eens een concreet voorbeeld noemen wat voor ons een doel zou kunnen zijn om te bepalen om dan in te zetten, zeg maar.

[12:08.9]
Dus we hebben een grote database. Noem eens zo'n doel wat wij zouden kunnen stellen. Het doel om automation in te zetten is om ervoor te zorgen Dat je kandidaten die je in je database hebt weer te reactiveren.

[12:30.2]
Dat zou eigenlijk het meest logische doel kunnen zijn. Want stel je hebt 10.000 kandidaten in je database. En ik vraag soms wel eens aan klanten van hoeveel procent van die 10.000 heb je nou eigenlijk een beetje goed in beeld van waar ze staan op dit moment.

[12:49.6]
Zijn ze latent of actief of niet actief? Ja, dan kom je vaak niet meer dan vijf of iets daaronder. En dat is ook logisch, want meer kun je ook niet zoveel aan als bureau. Dus en die die andere 95% zou je kunnen zeggen van die heeft die heeft gewoon de gedurende de periode ergens een moment dat die denkt ik wil eens een keer wat anders.

[13:14.1]
En voor de ene is dat volgende week en voor de ander is dat pas over twee jaar. Of later. Dus wat je eigenlijk wil is ervoor te zorgen met die reactivatie is dat je ze niet te vaak benadert, maar ook weer niet helemaal niet benadert.

[13:32.2]
Dus je doel is om die 95% te reactiveren, maar je moet hem weer kleiner maken om tot die kleine doelgroep te komen. Jazeker.

[13:44.9]
Als je de segmenten klein houdt, dan maak je het ook voor jezelf overzichtelijk. En stel nou dat je een klein segment hebt van bijvoorbeeld 100 potentiële leads. En je hebt daar 10% reactie op.

[14:03.0]
Dan heb je al 10 die je moet opvolgen. Dus waarom gaat het vaak fout, waar we hiermee begonnen, is dat mensen altijd proberen om hele grote groepen tegelijkertijd te benaderen.

[14:19.3]
En dan wordt het ook tegelijkertijd heel erg onpersoonlijk. Want met hele grote groepen moet je iets van content zien te bedenken die aanslaat op een hele grote groep mensen. Dat is heel lastig. Dus als je met kleinere groepen gaat werken, kun je ook veel meer persoonlijk een benadering doen.

[14:41.0]
Stel dat ik dat voorbeeld pak van ondernemers, eigenaren van bureaus in de omgeving van Vught. Even een heel simpel voorbeeld. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen. Noem een lokaal evenement of zo, of iets wat hier in Vught speelt.

[14:57.5]
Hey Joris, ik was laatst op de brink in Vught. Ik weet niet eens of jullie brink hebben. Maakt niet uit. Dorpsstraat in Vught. Ja, dorpsstraat. Dat zie je trouwens ook. Nou, dat weet jij goed. Ik was bij een ondernemer op de dorpsstraat in Vught en ik ben er volgende week weer.

[15:14.5]
Mag ik dan misschien bij jou een kopje koffie doen? Iets. En als je zo'n bericht krijgt, zal dat al heel veel persoonlijker zijn dan als jij bijvoorbeeld een bericht krijgt als zijnde. Hé, ik zoek een ondernemer die actief is in de werving en selectie. Ja, snap je wat ik bedoel?

[15:31.6]
Als je hele kleine groepen maakt, kun je makkelijker een entrance bedenken die voor die groep van honderd man relevanter is, persoonlijker voelt dan voor een grote groep. Dus vooral voor outreach op LinkedIn zal dat een van mijn adviezen zijn.

[15:50.8]
weet ook heel goed wat is de poolfactor, wat is de interesse die je hebt als lead. Dus jij bent mijn lead. Wat zou jou nou interesseren wat ik te bieden heb? Even kijken, dus ik ben onderdeel van die doelgroep.

[16:06.8]
Ja, jij bent onderdeel van mijn doelgroep en ik wil jou als klant hebben. Dus ik heb jou in mijn segment gezet, Omgeving Vught bijvoorbeeld. En ik heb een bijvoorbeeld mooie introductie gedaan om jou via LinkedIn een connectie te maken. Maar er moet wel iets inzien waar jij beter van wordt.

[16:22.9]
Dus de what's in it voor de ontvanger. Dat is dan stap drie wat je dan bepaalt. Dat zou er dan echt wel in moeten. Want of dat leg je gelijk op tafel of dat is een beetje hoe je jezelf dat wil inrichten.

[16:38.7]
Maar dat is wel waar het om gaat. De ontvanger weet wel dat ik jou benader, omdat ik er beter van wil worden. Maar dat hoef je natuurlijk niet te vertellen. We willen juist dat jij denkt dat jij er beter van wordt. En als je dat goed in kaart hebt, dus als je die voorbereiding hebt gedaan, dus je hebt je doelgroep bepaald, je hebt je segment bepaald, je doelgroep en je hebt daarbij ook goed in de gaten.

[17:03.5]
Wat wil die kleine doelgroep wel wat ik te bieden heb? Dan ben je al een stuk verder op weg naar een goede entrance via LinkedIn Automation of überhaupt Automation. En kun je denk ik al veel makkelijker, veel meer succes hebben op dit soort automations.

[17:22.4]
Ja, want op basis daarvan, op basis van jouw doelgroep, deze segment en het What's in it for them, kun jij dus concreet jouw campagne, jouw bericht Opstellen. En daar zit nog een ander aspect in.

[17:39.7]
Heel veel van dit soort LinkedIn-automations die gooien meteen alles op tafel. Dus ik zeg meteen lappe tekst met dit is wat ik al te bieden te hebben. Ook niet doen. Zorg ervoor dat het interesse wekt.

[17:54.9]
Dat er een reden is om een connectie te accepteren. En voordat je die connectieverzoek eigenlijk überhaupt verstuurt, kun je met die tooling die er is, er zijn verschillende tools op de markt, kun je zeg maar bijvoorbeeld ook zeggen van nou weet je, ik bezoek even jouw LinkedIn profiel, ik ga jou endorsen of ik like een berichtje.

[18:19.2]
Zelfs dat is wel een gevaarlijke, want als jij namelijk iemand bent die nou ja, politiek bijvoorbeeld heel uitgesproken bent en je bent daar niet mee eens, dan loop je de kans dat je ergens een berichtje lijkt waar je eigenlijk niet wil. Dus een beetje mee oppassen, maar zo kun je eigenlijk allerlei dingen activeren, automatiseren die dat systeem voor jou doet en dan pas stuur je een connectieverzoek.

[18:45.7]
En als je dan gaat kijken, want we hebben het nu over die grote groep aan kandidaten die wel een database staan, maar niet geactiveerd zijn. Dat is die 95% die jij noemt. Het voorbeeld betrekken we op relaties, op hiring managers.

[19:02.0]
Ik denk dat veel recruitment partijen en veel recruiters denken van, maar hoe kan ik nou die kandidaten die ik ooit heb gezien en gesproken actief houden? Hoe maak je dan van zo'n mega database die je hebt, een kleine doelgroep, Om die kandidaten dan weer opnieuw te activeren. Kun je daar een concreet voorbeeld in noemen?

[19:21.8]
Ik denk dat er een groot verschil is tussen de marketing automation op nieuw business als de marketing automation op bestaande business. Dus dat zijn wat mij betreft twee verschillende zaken die je ook anders kan aanpakken. Zoals jij nu schetst, de bestaande business.

[19:37.5]
Ik wou net zeggen, dan moeten die ons bestaan, want ze zijn al bekend, ze hebben ooit van ons gehoord. Ze zijn al bekend, ze hebben Lev Group al een keer gesproken, of Lev Recruitment in dit geval. En ze hebben al een keer contact gehad. Dus ergens zit er al een soort van introductie in. Dus je kunt al met elkaar makkelijker contact krijgen.

[19:57.1]
Dan nog zou ik zeggen, pak de segmenten niet te groot aan, want dan zelfde eigenlijk is dat je de berichtgeving te breed maakt, waarin de interesse verloren gaat van de ontvanger. Dus het is een zaak dat je goed weet welke content, ik heb het met jouw collega Anja ook over gehad, deel met onze contentkalender, zodat we kunnen kijken van hoe kunnen we daar op inspelen.

[20:22.8]
Dus het begint wel inderdaad met een soort van structuur of kalender eigenlijk van ja wat wil je eigenlijk communiceren en waar past welke content het beste op. Content is echt gewoon key want als ik een mailtje krijg die mij niet interesseert schrijf ik mij uit en ben ik vloren.

[20:39.0]
Dan ben ik weg van lef recruitment op dat moment. Dus je wil wel blijven zorgen dat de content die je stuurt relevant is voor de ontvanger. En dus begin je weer met die goede segmentatie en goed na te denken van wat triggert deze mensen. Dus jullie hebben bijvoorbeeld nu een LinkedIn campagne gedaan.

[20:56.9]
Daar zit een reeks van zeven e-mails, als ik het goed heb. Maar dat segment is niet bepaald klein. Nee, dat segment is niet klein, maar dat is wel zodanig vastgesteld dat het mensen zijn die wat hebben aan de content die wordt gedeeld. Dus het is in dit geval hebben ze bewust gekozen voor een wat grotere doelgroep, omdat het relatief generieke informatie is.

[21:20.6]
Wel informatie die dus, want het gaat over hoe ga je je LinkedIn profiel optimaliseren en beter maken zodat je een betere kans maakt op een mooie baan. Op de armijsmarkt ja. Op de armijsmarkt. Dus wat dat betreft is het dan op dat vlak weer oké om een wat grotere groep te pakken.

[21:36.8]
Maar de content is daar ook op aangepast. En als je dus je huidige database wil blijven activeren, moet je altijd zorgen dat je de juiste content bij de juiste doelgroep neerlegt. Dat klinkt heel logisch, maar het is best moeilijk. En hoe helpen jullie daar dan bij?

[21:54.7]
Want het is een tool die we zelf kunnen vullen en die segmenten kunnen we zelf bepalen. Maar goed, ik ben toevallig nu ook een blog aan het schrijven, een stuk marketing en communicatie, dat dat een heel belangrijk onderdeel is van het werk van een recruiter.

[22:12.7]
Maar een recruiter is geen markteer. Jullie wel? Hoe gaan we dat doen? Hoe helpen jullie dan? Wat heeft de recruiter dan aan jou? Wat ik dus altijd voorstel is om samen met de klant te kijken naar welke plannen heb je.

[22:30.0]
Het liefst werken wij dus ook inderdaad. Een collega van jou, Anja, is natuurlijk de marketeer van LEF. Dat we samen inderdaad gewoon goed kijken van hé, wat heb je allemaal nodig? Wij maken een live koppeling met jullie ATS. Dus alles wat in het ATS staat komt ook in het Marketing Association Tool, in dit geval.

[22:50.9]
En dat zorgt ervoor dat we dus ook dezelfde segmentatie kunnen doen. Nu zijn jullie overgestapt naar een ander ATS, dus wij zijn daarin meegegaan en we hebben dus inderdaad gezegd van welke statussen heb je nodig. Anja heeft aangegeven dat ik deze statussen nodig heb en dan hebben we dus voorgesteld dat we die statussen ook in het marketing automation tool kunnen maken.

[23:12.4]
Op basis daarvan Kan zij dus inderdaad de mooie segmenten maken die ze nodig heeft voor die ene, in dit geval LinkedIn-campagne. Het klinkt een beetje raar, want het gaat over LinkedIn. Het is het onderwerp, het is geen LinkedIn-campagne.

[23:28.6]
Het gaat via de e-mail in dit geval. Intern noemen wij hem de LinkedIn-campagne. Ja, precies. Het heet de LinkedIn-campagne. Maar het gaat erom dat de ontvanger geholpen wordt in zeven stappen naar een perfect LinkedIn-profiel. En hoe helpen wij dan?

[23:44.3]
Anja, dat is dus echt gewoon goed te kijken. Wat is het doel? Welke middelen heb je? Wat is het content die je gaat opschrijven? Welke reeks willen we daarin hebben? En nemen we ook de juiste stappen in die sequence? Dus nou ja, en zo zijn we zeg maar een soort van ja, Partner.

[24:04.6]
Dus een aldoende leertman als ik het zo mag noemen. Aldoende leertman en we proberen natuurlijk Arja alle facetten te geven dat ze het zelf kan. Soms hebben we gewoon even een extra veld nodig of wat technologie erbij om het tot een succes te maken.

[24:20.0]
We zijn begonnen met een Otis koppeling, Carrerix koppeling en nu een Cruisin koppeling. We merken al dat Otis klanten een ATS als Otis weer heel, ieder voor zich weer heel anders gebruiken.

[24:35.1]
Dus de ene klant bij ons gebruikt alleen maar het CRM gedeelte zo'n beetje van Otis en wil daar zoveel mogelijk kandidaten voorstellen bij de opdrachtgever. En de ander zegt nee ik moet echt die engagement van mijn database optimaliseren.

[24:50.4]
Dus ik verstuur elke dag of elke week een vacature mail met 25.000 ontvangers en dan gaat er een lijst met vacatures de deur uit. Iedereen heeft daar z'n eigen visie op en z'n eigen content planning.

[25:11.4]
Wat is nou de gaafste campagne die jij voorbij hebt zien komen? Die van Lev. Nee, maar dat wil ik niet horen. Ik ben echt heel benieuwd naar wat jij de gaafste campagne vindt. We hebben er heel veel voorbij zien komen natuurlijk. Al in het relatief korte bestaan dat we hebben. Maar daarvoor hebben we ook overigens wel met andere marketing automation tools gewerkt.

[25:28.5]
Zoals ActiveCampaign en MailChimp en dat soort dingen.

[25:34.9]
Het eerste wat even in mij opkomt is eentje van een grote transport intermediair. Hij heeft zes vestigingen, ik denk ongeveer tien consultants per vestiging. 80, 90 duizend contactpersonen in hun database.

[25:52.8]
En hun contactpersonen zijn kandidaten? Allemaal kandidaten, ja.

[25:59.5]
Wat ik net zei over kleine segmenten, dat loopt dus hier niet helemaal synchro. Het doel was, we hebben heel veel kandidaten gesproken in de afgelopen jaren. We weten dat onze intercedenten administratief niet heel sterk zijn.

[26:17.6]
Dat is nou eenmaal een gegeven. Maar we hebben wel een aantal criteria in het ATS goed gedaan. Dat is dit en dat is dit en dat is dit. En op basis daarvan zijn wij mee aan de slag gegaan. En we hebben gezegd van oké, hoe kunnen we die markt nou effectief benaderen?

[26:33.7]
In dit geval ging het om transport en logistiek. Het zijn mensen die vaak mobiel iets lezen. Mag natuurlijk niet achter het stuur, maar laten we even uitgaan dat ze dat op de parkeerplaats doen. Ze zitten ook wel eens thuis.

[26:48.6]
En dus wat hebben we gedaan? We hebben een hele mooie campagne gestart met daarachter drie landingspagina's. En de mail was best wel complex, want de intercedenten zijn wel kandidaat-eigenaar, maar zijn eigenlijk weer heel snel vertrokken binnen de organisatie.

[27:09.8]
Vroeger in mijn tijd was het acht, negen maanden. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar in ieder geval het verloop van de incidenten ging wel redelijk snel, nog steeds. En dus moesten wij enige informatie die wij hebben opgehaald uit de campagne moesten we naar de vestiging sturen.

[27:26.2]
Dat maakte het iets complexer, maar dat is ons gelukt. Dus ze hadden zes vestigingen en elke week worden de kandidaten gevraagd voor hun beschikbaarheid. Beste Joris, we hebben jou, weet ik veel wat, inderdaad erbij staan.

[27:42.8]
Maakt even niet zoveel uit wat daar stond. Maar we zijn heel erg geïnteresseerd in of jij nu of misschien binnenkort beschikbaar bent. Of misschien helemaal niet actief op zoek bent naar een nieuwe job. En de grap, transport, groen, oranje, rood. Oh, wat leuk. Als een stoplicht.

[27:58.7]
Dus groen is, ja, ik ben beschikbaar. En dan ging er meteen een melding naar de vestiging, naar de incident. Oranje is natuurlijk van ja, misschien, maar praten kan altijd, staat er. En rood was, ik ben even niet op zoek.

[28:15.8]
Daarachter zit een landingspagina, dus als ik op groen klik dan kom ik op mijn pagina en dan staat er, hé bedankt en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Klik op oranje staat er, ook super bedankt en vind je het oké als we je bellen. En rood is bedankt en we laten het even met rust spreken. En al die triggers die Automation dan verzorgt, komt meteen bij de update terecht.

[28:38.1]
250 leads in een week. Alleen maar actief. En ik geloof 150 op latent. Dus het waren bij elkaar 400 belletjes die gedaan konden worden. Door de incidenten, verdeeld even over die 6 weken.

[28:57.5]
Het zit gewoon in je eigen database.

[29:03.4]
Ja, dat is gaaf. Maar zo wordt er gereageerd, hè? Dus mensen reageren van ja of misschien. Maar er zijn er ook bijen die anders reageren. Niet. Of niet, of van... Hoe haal je het in je hoofd om? Hoor je dat ook vaak?

[29:18.8]
Nou, de klant heeft ons gevraagd om vooral de positieve reacties terecht te sturen. De mensen die zeggen van ik ben niet geïnteresseerd, kunnen we gewoon uit het systeem halen en zouden we ook op een presenteerblaadje kunnen geven. Dus deze mensen hebben dat aangegeven. We zouden zelfs als de klant dat had gewild, maar dan hoefde ze niet, ook het ATS status kunnen aanpassen.

[29:41.9]
Dus je zou kunnen zeggen als hij niet geïnteresseerd is, dan krijgt hij daar ook een bepaalde status mee. Wij vinden dat wel een beetje gevaarlijk in dat soort dingen, want wij vinden Marketing Automation en Automations moeten een hulpmiddel zijn, maar niet bepalend voor de recruiter. Dus als wij zeggen deze kandidaat geeft aan beschikbaar te zijn, dan moet het nog steeds de recruiter zijn die zegt daar ga ik wat mee doen.

[30:04.5]
En als wij zich mijn informatie terugsturen naar een ATS en die zegt het is nu beschikbaar, staats aanpassen. Ja, dan gaan wij wel heel veel betalen in het ATS. Dan ga je op de stoel van de incident zitten. Ja, precies. En dat willen we eigenlijk liever niet. We zeggen eigenlijk gewoon, we geven jou de informatie, we geven jou de vrijheid om er wat mee te doen.

[30:24.1]
Dat kan natuurlijk ook een kandidaat zijn die ze bijvoorbeeld recent hebben gesproken. en niet geschikt vonden bijvoorbeeld, dat zou kunnen. Dat is wel het gevaar op het moment dat je met die automation gaat werken. Ik ben van mening dat als zo'n kandidaat zegt van ja ik heb interesse of dat moet ook wel weer serieus genomen worden.

[30:45.7]
Zeker, zeker. Dat moet je ook beseffen. Dat als je met die automation gaat werken, dat er ook kandidaten worden benaderd waarvan je misschien onlangs hebt gedacht van nou, dat is een lastige om daar iets voor te betekenen. Nou ja, kijk, de theorie zou dan eigenlijk wel moeten zijn dat een recruiter, stel dat hij vandaag iemand spreekt en zegt van die is eigenlijk niet geschikt voor deze rol.

[31:07.8]
Dus die gaan we in de procedure zeg maar daarvan uitsluiten. Dus dat eindigt hier. Dan is ons systeem daarvan op de hoogte. Dus als die campagne draait, dan kijkt hij ook naar, daarom doen we ook een live koppeling.

[31:23.2]
Omdat in het ATS, op de werkvloer bij de recruiters incidenten gebeurt natuurlijk de hele dag door van alles in het ATS. Dat is de bron van alles. Dus de automation tool moet daarop reageren zo snel mogelijk. Dus de theorie moet er eigenlijk wel zo zijn dat als je als intercident hebt aangegeven die is hier niet geschikt voor dat die dan ook niet meegaat in die campagne.

[31:45.1]
Ja. Natuurlijk zijn de heus alles zaken dan vergeten recruter het of dan weet ik veel wat komt het net niet in het segment terecht dat zou kunnen. Maar de theorie is dat we daar zo hebben we dit bedacht. Ja. Ja. Ja. Oké. En dan de kandidaat die er ook echt niet van gediend is of niet op zit te wachten die kan zich uitschrijven en die komt dan voor een volgende campagne niet meer in de Amerika.

[32:05.5]
Nee klopt. Ja, en dan zijn er nog weer allerlei varianten voor. Zo van, ik wil me uitsluiten voor alleen, nou ja, deze sector of deze mailing. En dit vind ik juist wel interessant om te volgen. Dit vind ik wel interessant. Je hebt natuurlijk nieuwsbrieven, jobmailings, beschikbaarheidscampagnes, reactivatie.

[32:24.3]
Er zijn van allerlei soorten. categorieën te bedenken. En zou je dus op basis daarvan je voorkeuren kunnen uitspreken als ontvanger. Maar de meeste mensen, ik denk dat het toch al op 90% zit, als ze dan niet meer willen ontvangen, dan willen ze ook niks meer ontvangen. Zo zien wij dat eigenlijk terug.

[32:39.6]
En dat snappen wij ook, hè? Ja, dat is ook prima. Kijk, een verjaardagsmail bijvoorbeeld, hebben wij ook een tijdje natuurlijk voor 4D gedaan. Ja, dat is ook zoiets, hè. Kijk, ja, je kunt aan de ene kant zeggen, iedereen stuurt een verjaardagsmail. Nou ja, dat is zo, maar misschien kun je zeggen stuur gewoon een dag van tevoren een verjaardagsmail.

[33:02.4]
Morgen ben je jarig. Morgen ben je jarig. Morgen ben je jarig, trakteer jezelf namens ons op een kopje koffie.

[33:13.5]
komen drinken. Je kunt er iets leuks voor bedenken. En ook weer van wie is je doelgroep en waar hebben ze wel of geen zin in. Je zou natuurlijk ook een bonnetje kunnen geven voor de lokale bakker of weet ik veel wat. Als het echt goede kandidaten zijn waar je echt wat aan kan hebben.

[33:31.0]
Nou ja, en zo kun je eigenlijk allerlei concepten wel bedenken en dat proberen we natuurlijk ook met onze klanten te delen. Maar het belangrijkste is, en daar begonnen we vandaag denk ik ook mee, is van hoe kun je eigenlijk die automation inzetten zodat het effectief is. En dat het voor jou en voor de kandidaat werkt.

[33:47.6]
En dat het voor jou werkt en voor je collega's en dat je niet zeg maar het verkeerd gaat gebruiken. Je moet het niet zien als grote berichtengenerator om je database maar van jou te laten horen. Want hoe groter dat je het inzet, hoe onpersoonlijker dat het is, hoe meer irritatie het bij de ontvanger kan opwekken.

[34:10.3]
En dan eigenlijk is het dan een aafrechtseffect. Ja, eigenlijk wel. Dan schiet het zijn doel voorbij. En dat geldt vooral voor de LinkedIn-automation, wat we toch als outreach zien naar de nieuwbusiness. En je eigen database, existing business zou je kunnen zeggen, owned media, daar is het van wat minder belang om de groepen kleiner te houden dan de kandidaten en de relaties jou al wel kennen.

[34:41.9]
Alleen pas gewoon goed op dat de content daar ook goed op aangepast wordt. Dus als die content ook generiek is, dan kun je het segment ook groter houden. Zijn het hele specifieke berichten naar buiten toe of naar binnen, dan moet je zorgen dat je die groepen wat kleiner houdt.

[35:02.4]
Nou ik zeg ook tegen Anja, het mag bij een kandidaat wat mij betreft best duidelijk zijn dat het een geautomatiseerd gegeven moment bericht is. Ik heb liever dat het overduidelijk is dan dat ze eraan gaan twijfelen en dat er daardoor een bepaald gevoel komt.

[35:18.0]
Net als die LinkedIn campagne. Men ziet dat dat niet persoonlijk door Shannen is gestuurd of persoonlijk door Joost. Maar dat vind ik helemaal niet erg, want waar helpen ze met iets waar ze persoonlijk beter van worden. Wij worden daar niet beter van, maar ze hebben wel weer een keer iets van ons gehoord.

[35:34.2]
En hoe kleiner inderdaad het segment wordt, hoe persoonlijker. Je zou ook, Joris, je zou ook ergens in die berichtgeving mee kunnen geven dat dit bewust geautomatiseerd is.

[35:52.3]
Om zeg maar zoveel mogelijk onze kennis met jullie te delen. Op een zo effectief mogelijke manier. En wil je, de deur staat altijd open voor persoonlijk contact. Je kunt ons altijd bereiken via Whatsapp of whatever you want natuurlijk.

[36:11.1]
Email, telefoon, kan van alles zijn. Het is helemaal niet gek om dat gewoon ergens onderaan, ergens cursief, ergens daar onderaan neer te zetten. Dat het bewust is gekozen om het zo te doen. Ik denk dat dat ook veel effectiever is.

[36:27.3]
Je kunt beter daar een open kaart spelen dan dat je probeert om 10.000 mensen op zo'n persoonlijk mogelijke manier te bereiken, want dat kan gewoon niet. Nee, dat kan gewoon niet. En we willen allemaal zorgen dat die kandidaat toch engaged blijft, betrokken blijft, bij een lefgroep.

[36:43.7]
Kijk, er zijn altijd mensen die zeggen van ik heb er geen zin in en ik schrijf mij uit. Dat is ook prima, maar dan weet je ook Gelukkig maar dat we het nu weten, want anders hadden we daar misschien heel veel tijd aan gespendeerd om erachter te komen.

[36:59.9]
En we hopen dat mocht diegene een keer ergens zijn dat hij denkt van... Als je een andere baan zoekt. Bij LEF zijn er best wel vaak nog wat dingen van gehoord. Zijn best actief. En het is natuurlijk niet je enige kanaal. Kijk, je hebt natuurlijk altijd je podium op LinkedIn.

[37:15.2]
Je hebt je podium op je website. Je hebt overal natuurlijk je exposurezetten zitten. En als het dan iemand die gewoon zegt van ja, weet je, nou ja, we hebben toevallig een mailtje ontvangen van een LEF groep. over LinkedIn en na de reeks van de vijfde mail denk ik, ja weet je, ik heb het nu wel gehad.

[37:31.4]
Hij schrijft mij uit. Het kan natuurlijk best zo zijn dat hij over twee of drie maanden denkt via LinkedIn of via een ander medium dat hij denkt, hé gaaf, ik heb toch wel iets aan gehad. Ik heb er wel iets aan gehad en laat ik toch maar eens een keer even bellen met iemand van LEF.

[37:46.6]
Dus ja weet je, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Zo is het. Heb jij nog een uitbrander naar de luisteraar? Wat is een echte doel voor Automation en een echte don't?

[38:06.0]
Ik zou in ieder geval een onderscheid maken tussen je owned media en nieuw media. Wat ga je inzetten? Je mag ze natuurlijk best prima allebei inzetten. Maar zorg er in ieder geval voor dat de plan van aanpak verschillend is. En inderdaad, zorg ervoor dat je eerst goed nadenkt over wat je wil bereiken, wie je doelgroep is en wat de poolfactoren zijn, dat is het belangrijkste, van jouw ontvangende partij.

[38:34.5]
Dus wat triggert iemand? Wat is het voor hem om met jou, als ik het heb over LinkedIn outreach, een connectie te maken of met jou in gesprek te gaan? Ja, dus de doel is dus eigenlijk echt zintegenbegint, oftewel denk na voordat je het werk iets naar buiten stuurt.

[38:51.2]
Absoluut, absoluut. En zorg ervoor dat je het ook monitoort. Dus als je die kleine groep aan hebt staan op LinkedIn en je kijkt naar een dag van ja, hoe gaat dat? Ik heb wel eens een campagne gedaan waar de acceptance range zat op 75% ofzo.

[39:09.5]
Dat ging super goed. Maar het ging ook wel eens onder de 10. En dan denk ik, ja dat gaat niet goed. Dus stoppen dan ook meteen maar mee. Dus als het niet gaat lukken na een of twee dagen met zo'n campagne, stoppen gelijk maar. Kijk waar het fout gaat. Kijk of je het anders kan doen. Dus dat is belangrijk.

[39:25.2]
En voor je eigen owned media is het toch echt Zorg ervoor dat je niet te veel in één keer wil. Recruitmentbureaus hebben tachtig of negentig of vijftigduizend contacten in hun database staan.

[39:43.2]
Je hebt het hele jaar om ze ergens mee te triggeren. Dus zorg ervoor dat je het stap voor stap doet en zorg ervoor dat je niet te veel probeert in één keer alles te bereiken, want dan ga je het forceren.

[40:01.4]
En daarom zeg ik ook altijd met Marketing Automation, neem gewoon een heel jaar om te kijken hoe die database is verbeterd. Het is niet vergelijkbaar met een campagne via Google of social media, waarin je gewoon iets pusht en zoveel mogelijk traffic wil genereren, bij wijze van spreken.

[40:21.7]
Of relevante traffic, zullen de marketeers mij verbeteren. Je begrijpt wat ik bedoel. Een ander doel, een ander middel. Marketing Automation bouwt gewoon de relatie op met de ontvanger. En daar moet je geduld voor hebben. Is dat een uitbrander?

[40:38.0]
Nou, dat vind ik wel. Dus de doel is, denk na voordat je iets de wereld ingooit. En de don't is, maak het niet te groot. Probeer niet te veel in één keer te willen bereiken. Want als je dat wil, dan bereik je er eigenlijk niks mee. Geduld.

[40:56.2]
Nou ja, dat is eigenlijk wel de essentie. Heb geduld dat de database voor je opgewarmd wordt en groter en relevanter wordt en dat jouw collega's relevante leads, als ik het dan even zo mag zeggen, eruit kunnen halen.

[41:12.1]
Mooi en goede respect kunnen gaan voeren. Ja, precies, precies. Nou, dankjewel. Jij bedankt, super. Ik heb heel veel gezegd en gesproken volgens mij. En ik heb heel veel gehoord daardoor. Dat is de bedoeling. Dankjewel. Jij bedankt voor je uitnodiging. Graag gedaan.

Makers en gasten

person
Host
Joris Verhoeven
Host van de podcast 'Recruiter aan het Woord' en auteur van het boek 'Recruiter aan het Roer
person
Gast
Martijn Roffel
Co-founder | CRM & ATS-reactivatie met slimme marketing automation | 40+ Recruitment- en Salesconcepten voor meer resultaat
person
Producent
Peter van Dijk
Co-founder podcastvoorbedrijven.nl & MKB Helden. Founder Bureau of Sound
#19 - Marketing Automation in Recruitment
Uitgezonden door